Pokaż co masz w garnku, a powiem ci kim jesteś

Programy kulinarno – krajoznawczo – podróżnicze cieszą się bardzo dużym powodzeniem.Bardzo chętnie je oglądamy, ponieważ są kopalnią kultury i obyczajów innych narodów. Ktoś mógłby powiedzieć – co ma kuchnia i jedzenie do kultury danej narodowości. Wbrew pozorom ma bardzo dużo wspólnego, ponieważ lokalna kuchnia jest charakterystyczna dla danego regionu, społeczności a tym samym jest dziedzictwem danego narodu. Prowadzący tego typu programy są osobami rozpoznawalnymi przez tysiące widzów, a jednocześnie są turystami podróżującymi po całym świecie w poszukiwaniu ciekawych dla programów tematów. Można to już określić mianem turystyki obyczajowo – kulinarnej. Ekipy telewizyjne liczą z reguły kilkanaście osób, którym w oparciu o pomysł prowadzącego program trzeba przygotować i zapewnić całą podróż od strony świadczeń turystycznych. Rezerwacja biletów lotniczych, przejazdy, czyli wypożyczenie samochodów w danym regionie, zakwaterowanie w hotelach na całym świecie – o jedno nie trzeba się martwić w trakcie podróży – o wyżywienie dla ekipy filmowej, bo tego w trasie jest bardzo dużo. Momentami, zwykły, wydawałoby się kulinarny program może zawierać elementy turystyki ekstremalnej, z powodu realizacji zdjęć w krajach tzw. podwyższonego ryzyka. Turyści – filmowcy, poszukujący kulinarnych wrażeń na świecie, dostarczają widzom niejednokrotnie wielkich emocji.